Genel

2014 Evlilik Hazırlıkları Fuarı İstanbul Notlarım

blank
Tarafından Yazılmıştır Ufuk Karaca

Her yıl olduğu gibi, bu yıl da evlilik hazırlıkları fuarı vardı, fuarı pek takip etmesekte bir kaç tanıdığımızın fuarda stant kiralamış olması ve bizim onları ziyaret etmemiz aynı zamanda fuarda gezip, dolaşma fırsatı da vermiş oldu.

Fuarda hemen, hemen her yeri gezdik, gördük ve bir takım izlenimlerimiz oldu ve onları kalemimin yettiği kadar aktarmaya çalışacağım.

İlk olarak giriş bölümünden başlayalım.
Fuar davetiyeleri ücretsiz İnternet üzerinden dağıtılıyordu fakat fuara gittiğinizde davetiyeniz yoksa 10, 20 TL gibi bir ücret ödeyip davetiye almanız gerekiyor.  (Bu kural bize göre çok yanlış, en fazla 5 TL olmalı çünkü orada stand açan insanlar bedava açmıyor, kira ödüyorlar ve davetiyelerin kapıda 10, 20 TL gibi bir ücrete satılması çok saçma geldi açıkçası. Davetiyelerin kapıda satılmasındaki tek amaç davetiye için harcanan giderlerin karşılanması olmalı yani kâr amacı güdülmemeli.)

İçeri girdik ve dolaşmaya başladık.
Giriş katta hep büyük firmalar vardı, açık olmak gerekirse giriş katta standlara yaklaştığımızda bir kaç firma dışında pek samimiyet namına pek bir şey göremedim, bir kaç standdan broşür alırken stand görevlileri öyle bir bakıyordu ki kendimizi hırsız gibi hissettik… (Broşür alacağımız zaman arkadaşa çaktırmadan şurdan da alalım dediklerim oldu.)

Hemen, hemen her standdan broşür aldık.
Standların bir çoğundan borşür aldık, inceledik ve bunların içerisinde aldığımız gibi “Süper, çok iyi düşünmüşler” dediklerimizde oldu onları da sırayla yazalım.

1 Sırada Bahar Country Etkinliğin Doğası yer alıyor.

Bahar Country

Verdikleri dosya tam olarak işlerini net bir şekilde anlatmışlar, kağıt dosyalık içerisinde yaptıkları sunum görür görmez çok hoşuma gitti çünkü özenilmiş, nasıl olsa dağıtılacak diye gelişi güzel bir şekilde yapmamışlar.  Fiyatlar, açıklamalar ne isterseniz mevcut, bir adet kataloğ, kartvizit ve mini bir de cd vardı. (Yanımdaki arkadaşımda benimle aynı görüşteydi,  daha büyük firmalarda vardı  fakat sunum konusunda pek etkili değillerdi.)

2 Sırada fuat paşa yalısı vardı

Fuat Paşa Yalısı

Tek dosya, güzel bir kapak tasarımının içerisinde fotoğraflar, açıklamalar, fiyatlar vs bir çok şeye yer vermişler, ikinci olarak beğendiğim sunum da fuat paşa yalısının sunumu oldu. Görsellikte vardı, içerikte vardı ayrıca müşteri yorumlarına da yer vermiş olmaları güzel bir şey…

Bu ne şimdi? dediklerimiz olmasın mı? olsun, olsun 🙂

1 Sırada Yakamoz Restaurant: Aldığımız broşürün içinde hiç yazı yoktu, açıklama ve sunuma hiç önem vermemişler. Başbakanın fotoğrafları mevcut ama sunuma hiç önem verilmemiş. “Müşterisi garanti sanırım”

2 Sırada Organizasyon Grup: Verdikleri 4 sayfalık katalogda tek bir açıklama yok, kağıt zaten basılıyor insan biraz yazı koyar, sunumu yazılar ile destekler.  Artık yazısız sunumlar önemsiz, okuma yazma bilmeyen insanların gazetedeki fotoğraflara bakması gibi bir şey oldu.

Önemli not: Yukarıdaki 4 firmayı, sahiplerini, işletmecilerini yada herhangi bir çalışanını tanımıyorum yani yaptığım yorumlar tarafsız ve özgün oldu. Bir şey için para harcıyorsanız, 3 kuruş fazla verip daha iyi bir şeyler çıkarmanız daha doğru olurdu diye düşünüyorum… “Bizim adımız yeter derlerse de yapacak bir şey yok.”

1 Sırada Bahar Country yer alıyor dedim, peki bunu 1 sıraya almış olma sebebim ne olabilir?

Profesyonel bir internet kullanıcısıyım, bir çok sitede bloggerlık yapıyorum doğal olarak insanların neleri istediğini, neleri sevdiğini rahat bir şekilde görüp, okuma fırsatı bulabiliyorum bizim için internet sadece facebook ve twittardan ibaret değil.

Mesela insanlar bir şey yapmak istediğinde, o şeyle ilgili her şeyi net bir şekilde görmek isterler, şeffaf olmalısınız yani kataloğ vs… gibi bir şeyler dağıtıyorsanız fiyatlarınız neyse açık bir şekilde belirtebilmelisiniz çünkü bir çok insan mail atıp yada firmayı arayıp soru sormayı istemiyor.

Sunumunuz ne kadar iyi ve etkileyici olursa, size gelen müşteriler soru ve sorunlarla değil direkt olarak “Müşteri” sıfatında gelir yani %100 alıcı olarak gelirler.  Çünkü insanın kafasındaki her soruyu verdiğiniz katalog ile cevaplamış oluyorsunuz.

Sadece fotoğrafa bakmak var, fotoğraflara bakmak, açıklamalar, içerik ve fiyat bilgilerini görmek var. Bu yüzden yapılan işe ne kadar özenirseniz, o kadar etkili olursunuz ek olarak şunu belirtmek istiyorum. Fiyat bilgisin kataloğa yazdığınızda müşteri kaybetmeyeceksiniz, kaybetmezsiniz. Fiyatı kataloğ üzerine yazan firmalar iflas mı ediyor? tabi ki hayır.

Kullanıcılara karşı daha şeffaf oluyorlar ve tüm sorularını insanlar işletmeye uğramadan önce verdikleri kataloğ ile yatnıylamış oluyor, doğal olarak gelen müşteri %100 müşteri sıfatında geliyor.

Size gelip, sorular sorması vaktini alabilir ki bu insanın 10 mekana gittiğini düşünürsek gerçekten büyük bir zaman kaybı.  10 mekana gidecekse eğer, bu 10 mekan arasından en az 7 tanesini, 8 tanesini elemesi gerekiyor, hepsine tek, tek gitmekte garip bir durum.

Bu yüzden evlilik hazırlıkları fuarında beğendiğim en iyi sunum Bahar Country’nin vermiş olduğu kağıt dosyalık ve içeriği oldu…

Sizi arayacaklar, şunun fiyatı ne kadar diye sormaları çok saçma olacak çünkü kataloğu veriyorsunuz, alan kişi katalog aracılığı ile sizi arıyor ve fiyat soruyor,  fiyat söylüyorsunuz iyi de katalog ve telefondan alınan fiyat farklı mı oluyor? diye soru işaretini de ister, istemez koyarız. (Katalog olayını kapatıp, diğerlerine geçelim.)

Asık Suratlar
Bazı standlarda öyle insanlar vardı ki (Stand Görevlileri), yüzlerine baktığınızda hayattan soğuyorsunuz tabi bu soğuma güzellik, çirkinlik, açıklık, kapalılık meselesi değil.  “Güler Yüz” yoktu.

Standa yaklaşacak gibi oluyorsunuz fakat insanların somurtkan olması sizi karşı tarafa itiyor. Evlilik hazırlıkları fuarının giriş katında lüks firmalar yer alıyordu, alt katında ise normal firmalar vardı ama doğruyu söylemek gerekirse alt kat, üstten daha neşeliydi. Yukarıda bulamadığımız güler yüz aşağıda hemen, hemen her stand da vardı.

Fuara gitmemize sebep olan ve kapıda bize davetiye veren Bayan Orkestra’dan serap ablaydı, Ceylan Kına Organizasyon ile birlikte stand kiralamışlardı bizde gidip ziyaret ettik. Bayan Orkestra ve Ceylan Kına Organizasyon gösteri yapacaklardı onu kaçırdık, yetişemedik ama sonuç olarak arkadaşım Mehmet Emre Baş ile birlikte ziyaretimizi gerçekleştirmiş olduk.

Bayan Orkestra ve Ceylan Kına Organizasyon da yorgunluk, uykusuzluk, hastalık derken fuarı aksilik, eksiklik olmadan bitirdiler.

Bayan Orkestra ve Ceylan Kına Organizasyon

Seneye yeni bir yazıda görüşme dileğiyle…

Yazar Hakkında

blank

Ufuk Karaca

15 Kasım 1987 Samsun doğumluyum.

Yorum Yap

2 Yorum var.

  • Ufuk Bey , yorumlarınız bizi çok mutlu etti. Tüm Bahar Country çalışanları adına takdirleriniz için teşekkür ederiz.
    İyi çalışmalar dileriz.